bel ons meteen

Advocatenkantoor Velthoven

VAR verdwijnt?

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 januari 2016 afgeschaft.

Het is nu al niet meer mogelijk om als opdrachtnemer een VAR aan te vragen. De belastingdienst neemt de aanvragen niet meer in behandeling. Nu de VAR naar alle waarschijnlijkheid wordt afgeschaft, kunnen opdrachtgevers geen beroep meer doen op de vrijwaring van de VAR. De VAR gaf duidelijkheid over de verplichting van de opdrachtgever om loonheffingen in te houden en te betalen over de verdiensten van de opdrachtnemer.

Indien de VAR verdwijnt dan zal de belastingdienst modelovereenkomsten ter beschikking stellen. Deze zullen dan dezelfde werking hebben als de VAR. Op de website van de belastingdienst zijn inmiddels de eerste modelovereenkomsten te vinden. Mochten de eerste modelovereenkomsten niet aansluiten bij een beoogde opdracht, dan is het raadzaam een specifieke overeenkomst op te stellen en deze in een vroeg stadium voor het begin van de werkzaamheden voor te leggen aan de belastingdienst.

Indien u vragen heeft over de afschaffing van de VAR of een overeenkomst wil laten opstellen/toetsen, neem dat contact met ons op.

Delen op