bel ons meteen

Advocatenkantoor Velthoven

FIOD

Recentelijk heeft Advocatenkantoor Velthoven rechtsbijstand verleend aan een ondernemer die zowel thuis als op het bedrijf een inval kreeg van de FIOD (Fiscale Opsporingsdienst). Deze inval had vergaande gevolgen voor de continuïteit van zijn bedrijf.

Er is een verschil tussen een controlebezoek door de belastingdienst en een daadwerkelijke inval door de FIOD. Een controlebezoek vindt veelal plaats middels een gemaakte afspraak. De ondernemer heeft dan enige tijd om het bezoek van de belastingdienst voor te bereiden. Meestal bereidt de ondernemer een dergelijke controlebezoek voor met zijn accountant of fiscalist.

Een inval door de FIOD wordt vaak niet aangekondigd. De FIOD staat opeens in de vroege ochtend voor de deur. Niets geen voorbereiding.

Bij een controlebezoek moet er meegewerkt worden. De gevraagde documenten moeten worden verstrekt. Bij een inval van de FIOD is er zo'n verplichting niet. Sterker nog: mocht u als verdachte worden aangemerkt (altijd navragen), dan kunt u gebruik maken van uw zwijgrecht.

Nu een inval in uw bedrijf/woonhuis door de FIOD heel ingrijpend is, is het verstandig u in eerste instantie op uw zwijgrecht te beroepen. U loopt het risico zo overvallen te zijn dat u verkeerde informatie gaat verstrekken. Mocht er een strafrechtelijke vervolging gaan plaatsvinden, dan kan die verklaring mogelijk tegen u gaan werken.

Heeft u te maken met een inval door de FIOD? Laat u dan bijstaan door een gespecialiseerde (strafrecht)advocaat. Neem contact op met Advocatenkantoor Velthoven. Veelal kunt u dezelfde dag nog terecht voor een afspraak.

Delen op